Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA%20ORTHODOXA - Ediţia nr.1 din 2013  
         
  Articol:   1700 DE ANI DE LA LEGIFERAREA CREŞTINISMULUI. RE-NAŞTEREA CREŞTINĂTĂŢII DE LA ANUL 313.

Autori:  DOREL MAN.
 
       
         
  Rezumat:  În anul 313, la Mediolan, împăratul Constantin cel Mare „proclamă în mod solemn libertatea şi egalitatea dintre cultul păgân şi cel creştin”, eveniment care inaugurează religia creştină din lume în mod oficial.
Împăratul avea dreptul de a interveni în toate problemele religioase şi de a guverna Biserica, lucrurile şi persoanele, iar autoritatea împăratului în materie de religie era aproape absolută. Constantin va deveni „binefăcător şi campion laic al credinţei, va îndeplini în faţa fraţilor săi, episcopii, cu modestie, dar fără ezitare, funcţia inedită, inclasabilă, autoproclamată a unui fel de preşedinte al Bisericii, convocând în anul 325 primul Sinod ecumenic de la Niceea, unde s-au pus bazele dogmelor creştine şi s-au elaborat canoanele privind organizarea Bisericii lui Hristos.
Religia creştină a evoluat în mod progresiv, din acest moment, constituindu-se religie de stat prin decretul împăratului Teodosie cel Mare (346-395) din anul 380 de la Tesalonic, devenind o realitate constituţională a Imperiului Roman.

Cuvinte-cheie: creştinism, edict, religie, împărat, lege.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă