Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA%20CATHOLICA - Ediţia nr.4 din 2009  
         
  Articol:   BISERICA ROMANĂ ŞI REGLEMENTAREA IMPUNERII NUMELUI ÎN TRANSILVANIA ÎN A DOUA JUMĂTATE A SECOLULUI AL XIII-LEA.

Autori:  ŞERBAN TURCUŞ.
 
       
         
  Rezumat:  Cercetarea de față își propune să individualizeze modul în care, potrivit criteriilor istoriografice actuale, revoluția antroponimică care a marcat Europa Occidentală din a doua jumătate a secolului al XII-lea se simte în Transilvania datorită, mai ales, activității disciplinare a Bisericii Romane. Secolul al XIII-lea transilvan se distinge prin evoluția sa politică care a fost grevată de prezența unor forțe între care se pot identifica politica expansionistă a regatului maghiar, politica de încadrare instituțională a Bisericii Romane și puternica presiune a popoarelor stepei în primul rând marea invazie tătaro-mongolă. În acest context dur singura instituție care s-a ocupat de procesul de modernizare a Transilvaniei a fost Biserica Romană. Antroponimia este barometrul care permite să se observe cum anume activitatea modernizatoare a Bisericii coincide cu Sinodul general de la Buda din anul 1279 - moment în care Ungaria era în plină anarhie - iar disciplinarea se produce prin intermediul legislației ecleziastice. Acesta de fapt este și momentul în care putem determina disciplinarea impunerii numelui, de acum încolo numele celor botezați va fi impus în mod exclusiv de reprezentantul Bisericii.

Cuvinte cheie: Evul Mediu, creştinismul, antroponimele, Transilvania, regatul ungar, Biserica Romană, botezul, sinodul, secolul XIII, drept canonic.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă