Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA%20CATHOLICA - Ediţia nr.1-2 din 2019  
         
  Articol:   CREDENZE DEMONOLOGICHE NEL MONDO EBRAICO IN ETÀ MEDIEVALE E MODERNA / DEMONOLOGICAL BELIEFS IN THE JEWISH WORLD DURING MEDIEVAL AND MODERN AGES / CREDINȚE DEMONOLOGICE ÎN LUMEA EBRAICĂ ÎN PERIOADA MEDIEVALĂ ȘI MODERNĂ.

Autori:  ALBERTO CASTALDINI.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/theol.cath.2019.04

Published Online: 2019-12-30
Published Print: 2019-12-30
pp. 53-83
VIEW PDF: FULL PDF

Articolul ilustrează convingerile evreilor despre demoni și practicile de exorcizare aferente. Aceste credințe erau strâns legate de conceptul de transmigrare a sufletelor. De fapt, în cultura tradițională evreiască, o persoană în viață poate fi posedată de suflete rătăcitoare. Textele cabalistice și discuțiile rabinice din Talmud reprezintă două surse principale relevante pentru studiul credințelor demonologice în iudaism. Safed, în Galileea, a fost în secolul al XVI-lea un centru de mare importanță în difuzarea acestor credințe. Mai mult, mentalitatea evreiască, la fel ca cea creștină, a fost inclusă în principalele curente ale gândirii în cadrul unui proces de „demonizare” care a caracterizat religiile monoteiste între secolele XVI și începutul secolului al XVII-lea.

Cuvinte cheie: demonologie iudaică, posesie, exorcism, transmigrarea sufletelor, dybbuk, Talmud, Qabbalah, Midrash, Safed, Itzhaq Luria.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă