Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA%20CATHOLICA - Ediţia nr.1-2 din 2018  
         
  Articol:   DEMITOLOGIZAREA ȘI DEMISTIFICAREA LIMBAJELOR ÎN TEOLOGIE ȘI ȘTIINȚELE RELIGIEI / LA DÉMYTHOLOGISATION ET LA DÉMYSTIFICATION DES LANGAGES DANS LA THÉOLOGIE ET LES SCIENCES DES RELIGIONS.

Autori:  ALEXANDRU BUZALIC.
 
       
         
  Rezumat:  Demitologizarea și demistificarea limbajelor în teologie și științele religiei. În perspectiva noului model antropologic propus de Mircea Eliade, antropologia lui homo religiosus, putem aborda demitologizarea dintr-o altă perspectivă. În viziunea sa, homo religiosus emerge din preistorie și se umanizează din momentul percepției sacrului în lume, adică din momentul în care descoperă sensul existenței tuturor lucrurilor în lume. Aceasta este o potență specifică, chiar fundamental constitutivă ființei umane. Miturile nu sunt simple afabulații. Limbajul mitologic este simbolic, în spatele structurilor lingvistice sunt eveniment istorice reale. Concepția antropologică eliadiană, reunind studiul religiilor, filosofia religiei și științele umaniste, ne conduce spre o antropologie integrală care poate deveni o fundamentare pentru teologie creștină, în special pentru teologia fundamentală. Într-o lume desacralizată, cum este lumea actuală, sacrul este prezent în universul nostru imaginar. Pentru redescoperirea sacrului este necesară demitologizarea și demistificarea limbajelor utilizate în teologie și științele sociale.

Cuvinte-cheie: antropologie, demistificare, demitologizare, teologie fundamentală, profan, sacru, științele religiei, Rudolf Bultmann, Mircea Eliade, teologie.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă