Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA%20CATHOLICA - Ediţia nr.1 din 2008  
         
  Articol:   ÎNTRE ABSTINENŢĂ ŞI ABUNDENŢĂ: DESPRE ALIMENTAŢIA CLERULUI BLĂJEAN, ÎN SECOLUL AL XVIII-LEA / ENTRE ABSTINENCE ET ABONDANCE: SUR L’ALIMENTATION DU CLERGÉ DE BLAJ AU XVIIIE SIÈCLE.

Autori:  LAURA STANCIU.
 
       
         
  Rezumat:  Între abstinenţă şi abundenţă: despre alimentaţia clerului blăjean, în secolul al XVIII-lea. Studiul analizează felul în care românii şi Biserica lor se raportau la tradiţie, în sec. al XVIII-lea, prin cercetarea fenomenului postului religios, cea mai vizibilă parte a practicării vieţii religioase. Pentru românii ardeleni postul a fost şi o resursă identitară disociativă. El a fost folosit eficient, când preoţii Bisericii unite au fost acuzaţi de către călugării neuniţi Visarion Sarai şi Sofronie că ei nu respectau tradiţia Bisericii, adică „legea strămoşească”, prin „stricarea posturilor”. În replică, blăjenii au evitat să modifice stricteţea abstinenţei alimentare orientale, pentru a nu fi acuzaţi că aduc înnoiri, că strică legea românească. Diacronia schimbărilor înregistrate în epocă a dus la spargerea monopolului de Biserică unică pentru românii din Transilvania, prin reînfiinţează Bisericii ortodoxe (1761). Astfel, s-a ajuns treptat în Biserica Unită, odată cu episcopatul lui Grigorie Maior, la ruperea, şi la nivelul postului, de rigoarea exclusivistă răsăriteană.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă