Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA%20CATHOLICA - Ediţia nr.1 din 2008  
         
  Articol:   RAPORTUL GENERALULUI DE VILLE CĂTRE MARIA TEREZA, PRIVIND SITUAŢIA CREDINCIOŞILOR ROMÂNI DIN BIHOR LA MIJLOCUL SECOLULUI AL XVIII-LEA.

Autori:  GHEORGHE GORUN.
 
       
         
  Rezumat:  Documentul în discuţie (publicat complet de către autor), a avut un impact important în istoria Bisericii Române Unite din Bihor. Datează din anul 1754, fiind păstrat în Arhivele Naţionale ale judeţului Bihor, în fondul Episcopiei romano-catolice. De Ville, un general austriac în serviciul împărătesei Maria Theresia, a fost numit membru al unei comisii trimise în comitatul Bihor de către Curtea imperială pentru a examina şi rezolva o dispută între episcopul romano-catolic de Oradea şi cel ortodox din Arad; obiectul disputei a fost încercarea de atragere a românilor uniţi din zona de nord a Partiumului (Bihor, Sătmar etc.) la confesiunea ortodoxă; episcopul romano-catolic îi proteja pe uniţi şi pe episcopul lor Meletie Kovács. Comisia a trebuit să examineze următoarele probleme: a. afilierea la confesiunea greco-catolică; b. să asigure tuturor protecţia imperială; c. să îi facă pe uniţi să înţeleagă avantajele propriei lor confesiuni; d. pentru a-i reasigura cu privire la privilegiile lor şi pentru a-i proteja împotriva stăpânilor feudali. Fiind o persoană din exterior, generalul De Ville judeca lucrurile în mod neutru, urmând liniile generale ale politicii imperiale. El a făcut consideraţii cu privire la cunoştinţele religioase ale credincioşilor, atât uniţi, cât şi ortodocşi, cu privire la capacitatea profesională a preoţilor, disputele între cele două confesiuni, plângerile credincioşilor ortodocşi împotriva celor catolici, precum şi cu privire la activităţile desfăşurate de episcopii catolici şi ortodocşi. Concluziile generalului sunt concentrate în douăsprezece puncte, împreună cu propunerile sale pentru rezolvarea situaţiei conflictuale.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă