Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA%20CATHOLICA - Ediţia nr.1 din 2008  
         
  Articol:   NOTE DE ARHEOLOGIE CREŞTINĂ. 7. DESPRE UN INEL DE AUR CU GEMĂ CU SIMBOLURI CREŞTINE ŞI INSCRIPŢIE DE LA DUROSTORUM (MOESIA II).

Autori:  NICOLAE GUDEA.
 
       
         
  Rezumat:  Autorul (N. Gudea) face cîteva observaţii critice pe marginea unei lucrări publicate de Georgi Atanasov, cu privire la un inel de aur descoperit într-un mormânt de înhumaţie la Durostorum (fig. 1-2). Articolul lui Georgi Atanasov despre un inel de aur cu o gemă purtând simboluri şi o inscripţie creştină a fost publicat în revista Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu. Locul de descoperire este cimitirul roman târziu al oraşului, cu morminte poziţionate către sud, sud-est şi sud-vest, în faţa fostului castru de legiune. Au fost descoperite mai multe monumente funerare (păgâne şi creştine), dar sunt prezente şi morminte simple. Dată fiind poziţia celor patru schelete din mormânt (parţial arse şi decapitate), G. Atanasov consideră că scheletele puteau aparţine unor martiri, datând din timpul perscuţiei din 303-311 sau 362. Tema discuţiei critice este inscripţia care acompaniază simbolurile creştine (ancora şi peştii). Autorul (N. Gudea) consideră că G. Atanasov nu a interpretat-o în mod corect. N. Gudea demonstrează că inscripţia poate fi citită ZESAIS (grec. ZHCAIC); este echivalentul aclamaţiei latine vivas şi dă argumentele pentru afirmaţia sa.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă