Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA SOCIOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2005  
         
  Articol:   RECENZII - VLADIMIR TISMĂNEANU, STALINISM PENTRU ETERNITATE. O ISTORIE POLITICĂ A COMUNISMULUI ROMÂNESC, 2005, IAŞI, POLIROM.

Autori:  NORBERT PETROVICI.
 
       
         
  Rezumat:  Stalinism pentru eternitate este o excelentă introducere în problemele politice ale istoriei comunismului românesc. Importanţa cărţii nu constă în capacitatea autorului de a trasa în detaliu şi cu un talent romanesc de netăgăduit complexa evoluţie a comunismului din România, ci, mai degrabă, în conceptele pe care le propune. Multe dintre acestea au fost tratate în numeroasele sale articole, dar credem că forţa lor se relevă cu adevărat în contextul amplului material empiric discutat. Cartea, chiar dacă este o istorie a comunismului românesc, iluminează într-un mod foarte sugestiv dinamica raporturilor informale la nivel transnaţional dintre diferitele partide comuniste şi modul în care aceste reţele au influenţat istoria partidelor locale. Considerăm că structura conceptuală a cărţi reprezintă o resursă teoretică majoră pentru cercetătorii epocii comuniste româneşti, şi pentru că designul acestor concepte este unul comparativ, pentru cercetătorii comunismului în Europa centrală şi de est. Vom încerca să trasăm, mai jos, ceea ce credem noi, a fi structura conceptuală a acestei lucrări.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă