Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA POLITICA - Ediţia nr.1 din 2006  
         
  Articol:   ZEI ŞI CEZARI. ROLUL BISERICILOR ÎN PRĂBUŞIREA REGIMURILOR COMUNISTE DIN EUROPA CENTRALĂ ŞI DE EST / GODS AND CAESARS. THE ROLE OF CHURCHES IN THE BREAKDOWN OF COMMUNIST REGIMES OF CENTRAL AND EASTERN EUROPE.

Autori:  BOGDAN RADU.
 
       
         
  Rezumat:  În acest articol, analizez modurile prin care bisericile din centrul şi estul Europei s-au opus regimurilor comuniste, conducând, în final, la înlăturarea lor. Literatura existentă pe acest subiect se încadrează în sfera abordărilor structuraliste, ce neglijează o parte a informaţiei existente. Din acest motiv propun o abordare constructivit a problemei, în care bisericile reprezintă în acelaşi timp şi structuri şi agenţi de mobilizare. Analiza cuprinde şase cazuri: Polonia, Germania de Est, Ungaria, Cehoslovacia, România şi Ungaria.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă