Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOSOPHIA - Ediţia nr.3 din 2011  
         
  Articol:   CRITICA ARTISTICĂ ŞI CREATIVITATEA: CUM CONTRIBUIE ARTIŞTII LA SCHIMBAREA SOCIALĂ? / ARTISTIC CRITIQUE AND CREATIVITY: HOW DO ARTISTS PLAY IN THE SOCIAL CHANGE?.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Acest articol analizează rolul social al artiştilor concentrându-se asupra interacţiunilor dintre critica artistică şi schimbarea socială, în contextul „noului spirit al capitalismului” şi al ”imperativului creativităţii”. În zilele noastre, principale justificări ale unei politici culturale orientate pragmatic sunt beneficiile economice şi sociale oferite de activităţi artistice; în acelaşi timp, conceperea şi practicarea artei ca instrument de critică a capitalismului, cu scopul – în versiunea radicală – de a-l submina, sunt locuri comune ale mainstream-ului artistic. Este posibilă concilierea acestor puncte de vedere divergente, dar care ambele consideră arta ca un simplu instrument, şi prevenirea recăderii lor în utopismul modern? Putem lua în considerare funcţia socială a artei fără a o supune unui calcul strict în termeni de eficienţă şi de control sau, dimpotrivă, a o dizolva într-o critică social-politică care frizează utopismul radical? Prin răspunsurile la aceste întrebări, articolul îşi propune să clarifice relaţia dintre critica artistică şi dinamica capitalismului, şi să evalueze rolul pe care artiştii l-au jucat sau l-ar putea juca în schimbarea socială.

Cuvinte cheie: artă şi politică, critică artistică, creativitate artistică, critică socială, schimbare socială.

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă