Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOSOPHIA - Ediţia nr.2 din 2009  
         
  Articol:   BILDE, ENTBILDUNG, ENTMYTHOLOGISIERUNG. IMAGINEA ŞI DISCURSUL LUI MEISTER ECKHART / BILDE, ENTBILDUNG, ENTMYTHOLOGISIERUNG. IMAGE ET DISCOURS CHEZ MAITRE ECKHART.

Autori:  DANIEL FĂRCAŞ.
 
       
         
  Rezumat:  

Bilde, Entbildung, Entmythologisierung. Imagine şi discurs în lucrările lui Meister Eckhart. Exista o preferinţă evidentă, în lucrările lui Meister Eckhart, pentru sensul figurativ (neistoric) al textelor biblice; în concecinţă, Inchiziţia l-a acuzat de citirea povestirilor biblice ca fiind mituri. Totuşi, hermeneutica eckhartiană diferă în mod esenţial în unele privinţe de hermeneutica demitologizării. Pe de altă parte, procesul de „deconstituire” (Entbildung), care deschide alt nivel ontologic, este oarecum similar demitologizării (Entmythologisierung). Dar misticismul lui Eckhart este mult mai apropiat de esenţa revelaţiei creştine, încât recunoaşte poziţia centrală a logosului (Verbum Dei) şi nu cea a mitului.

Cuvinte-cheie: imago/ Bilde/ închipuire, desimaging/ Entbildung, demitologizare/ Entmythologisierung, cuvânt, figură de stil, alegorie, sens literal, sens istoric, sens figurat.

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă