Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOSOPHIA - Ediţia nr.2 din 2002  
         
  Articol:   RECENZII - KAREN GLOY, ÎNŢELEGEREA NATURII, VERLAG CH BECK, MÜNCHEN, 1995. VOL.. 1: ISTORIA GÂNDIRII ŞTIINŢIFICE, VOL.. 2: POVESTEA GÂNDIRII HOLISTICE / KAREN GLOY, DAS VERSTÄNDNIS DER NATUR, VERLAG C. H. BECK, MÜNCHEN, 1995. VOL. 1: DIE GESCHICH.

Autori:  L. GHIMAN.
 
       
         
  Rezumat:   Cartea Karenei Gloy (doctor în filosofie, ordinarius la Universitatea din Lucerna) este un produs tipic al tradiţiei universitare germane ce-şi are originile încă de la Wolff: solidă, cuprinzătoare, bine informată, fără excese şi fără părtinire în interpretare. Aceste caracteristici fac din ea un excelent ghid în clarificarea tematicii tratate. Înţelegerea naturii în civilizaţia occidentală, de la greci până în zilele noastre este, desigur, un subiect extrem de vast, şi, aparent, o sarcină imposibilă. Concentrându-se însă doar asupra perspectivei istorice, autoarea reuşeşte foarte bine să evite complicaţiile inerente unor domenii ca antropologia culturală, istoria mentalităţilor, a ideilor sau a ideologiilor, punând în faţa cititorului o lucrare care, în intenţie dar şi în realizare, îşi merită pe deplin numele: o istorie a gândirii (înţelegerii) naturii, al cărei gen proxim este istoria filosofiei propriu-zise.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă