Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.4 din 2022  
         
  Articol:   MARCATORUL DISCURSIV DESDE LOGO CA “OPERATOR DE CONCRETIZARE ȘI EXEMPLIFICARE” / O MARCADOR DISCURSIVO DESDE LOGO COMO “OPERADOR DE CONCRETIZAÇÃO E EXEMPLIFICAÇÃO”.

Autori:  ANA PAULA LOUREIRO.
 
       
         
  Rezumat:  DOI: 10.24193/subbphilo.2022.4.20

Article history: Received: 4 July 2022; Revised: 11 October 2022; Accepted: 17 October 2022; Available online: 20 December 2022; Available print: 30 December 2022
pp. 395-415

VIEW PDF

FULL PDF

Rezumat: Marcatorul discursiv desde logo ca “operator de concretizare și exemplificare”. Acest studiu analizează folosirea marcatorului discursiv desde logo în portugheza europeană contemporană ca marcator de exemplificare, ce are proprietăți și contexte comune cu alte structuri, precum „por exemplo”, „concretamente”, „sobretudo”, „principalmente” etc. Exemplificarea este o ope¬rațiune discursivă foarte frecventă și importantă, ce implică relația dintre două elemente principale, cel exemplificat și cel general („element general”, „element exemplificat”). Marcatorii de exemplificare se combină frecvent între ei, dar și cu alte strategii discursive, pentru a întări sau specifica sensul pragmatic. Pe de altă parte, granițele între exemplificare și alte funcții pragmatice, precum reformu¬larea, ordonarea informației sau valori epistemice sunt neclare. În urma analizei corpusului de limbă portugheză contemporană, rezultatele arată că: (i) desde logo poate fi folosit în aceleași contexte tipica ca alți marcatori de exemplificare, (ii) desde logo prezintă mai multe asemănări cu marcatori de exemplificare precum “sobretudo”, “principalmente” și “antes de mais nada” și (iii) din cauza conflictului cu alte funcții discursive, desde logo prezintă constrângeri contextuale.

Cuvinte-cheie: “desde logo”, marcatori discursivi, marcatori de exemplificare, portugheză europeană contemporană, discurs scris
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă