Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.4 din 2022  
         
  Articol:   ATITUDINI RELATIV LA ROMGLEZA DIN DISCURSUL ONLINE / ATTITUDES TOWARDS ROMGLISH IN ONLINE DISCOURSE.

Autori:  ALINA OLTEAN-CÎMPEAN.
 
       
         
  Rezumat:  DOI: 10.24193/subbphilo.2022.4.10

Article history: Received: 21 August 2022; Revised: 23 October 2022; Accepted: 31 October 2022; Available online: 20 December 2022; Available print: 30 December 2022
pp. 207-224

VIEW PDF

FULL PDF

Rezumat: Atitudini relativ la romgleza din discursul online. Engleza este atât o limbă globală cât și limba comunicării mediate de calculator. Mediul online a oferit un spațiu ideal pentru ca engleza să intre în contact cu numeroase alte limbi și, astfel, să contribuie la formarea unor noi varietăți. În România, această nouă varietate este romgleza sau Romglish, o combinație între română și engleză care este folosită mai ales de către tânăra generație, dar nu numai. Schimbarea însă nu este ușoară și, deși există de ceva vreme, romgleza este considerată încă nepotrivită de către unele persoane. Prezenta lucrare analizează două seturi de comentarii online pentru a identifica atitudini față de romgleză și ideologiile lingvistice care le influențează. În acest scop, ideologii monoglose, precum ideologia limbii standard (Milroy 2001) și ideologia puristă (Langer & Davies 2005) vor fi luate în considerare. Datele culese sunt din două surse online: pagina de Facebook pentru Știrile Kanal D și discuția de la o postare de pe Elforum. Acestea arată că ideologiile lingvistice nu sunt singulare și statice, ci multiple și mai degrabă fluide, utilizatorii online prezentând atât ideologii monoglose cât și heteroglose.

Cuvinte-cheie:: ideologii lingvistice, ideologii heteroglose, ideologii monoglose, atitudini, romgleză, discurs online
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă