Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.4 din 2022  
         
  Articol:   CARACTERUL PROLIFERANT AL SCHIMBĂRII DE COD: PLURILINGVISMUL DIN CATCHY (O REVISTĂ ROMÂNEASCĂ ONLINE PENTRU FEMEI) / THE CATCHINESS OF CODE-SWITCHING: PLURILINGUALISM IN CATCHY (A ROMANIAN WOMEN’S E-ZINE).

Autori:  DANIELA HĂISAN.
 
       
         
  Rezumat:  DOI: 10.24193/subbphilo.2022.4.09

Article history: Received: 3 August 2022; Revised: 16 October 2022; Accepted: 28 October 2022; Available online: 20 December 2022; Available print: 30 December 2022
pp. 187-205

VIEW PDF

FULL PDF

Rezumat: Caracterul proliferant al schimbării de cod: Plurilingvismul din Catchy (o revistă românească online pentru femei). Prezentul studiu de caz investighează schimbarea de cod ca trăsătură distinctivă a revistelor online pentru femei. Corpusul este alcătuit din texte postate pe catchy.ro, autoproclamată “singura revistă online românească premium-luxury în care conținutul editorial este primul cel prețuit”. Într-o primă instanţă, vom analiza plurilingvismul care caracterizează structura şi harta site-ului revistei, apoi plurilingvismul care particularizează articolele şi editorialele ca naraţiuni despre identitate, filtrate prin experienţele subiective ale vieţii de zi cu zi. Patru criterii majore sunt luate în considerare în analiza corpusului: integrarea grafică a elementelor din limba engleză, limba/limbile secundare preferate, tipuri de schimbare de cod (tipul tag, intra- şi inter-propoziţionale) şi aspecte morfologice ale limbii secundare. Principalele concluzii privesc folosirea schimbării de cod ca declaraţie şi afirmare a identităţii scriitorului online dar şi ca modalitate de a stabili o relaţie de afinitate cu grupul-ţintă de cititori; schimbarea de cod este interpretată nu atât ca simptom al deteriorării limbii, cât mai ales al unei deplasări treptate către registrul informal.

Cuvinte-cheie: schimbare de cod, revistă online (pentru femei), analiza discursului
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă