Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.4 din 2021  
         
  Articol:   „A VORBI DESPRE BOVINE ÎNSEAMNĂ A VORBI DESPRE OM”: INTERACȚIUNI ANTROPARHICE ÎN THE FARMER’S SON DE JOHN CONNELL.

Autori:  PAUL MIHAI PARASCHIV.
 
       
         
  Rezumat:  DOI: 10.24193/subbphilo.2021.4.21

Published Online: 2021-12-15
Published Print: 2021-12-30
pp. 329-351

VIEW PDF

FULL PDF

Abstract: „A vorbi despre bovine înseamnă a vorbi despre om”: Interacțiuni antroparhice în The Farmer’s Son de John Connell. Prezenta lucrare intenționează să construiască o critică a practicilor agricole contemporane, bazată pe teoria "antroparhiei" formulată de către Erika Cudworth. Exemplificând modul în care interacțiunile antroparhiale funcționează în memoriile lui John Connell, voi contura procesul de devenire a unui fermier postuman care reușește să trezească anumite sensibilități față de animalele nonumane, în moduri care ne obligă să regândim relațiile de gen, patriarhatul, violența și interesele capitaliste. Analiza oferă o perspectivă necesară asupra dezvoltărilor recente din agricultura rurală irlandeză, detaliind poziția subiectului uman în raport cu alteritatea nonumană și descriind unele dintre schimbările care trebuie făcute în ceea ce privește relațiile de putere care se desfășoară în cadrul sistemelor patriarhale. În această măsură, cadrul teoretic al lui Cudworth și memoriile lui Connell pot contribui la restructurarea necesară a practicilor agricole și a interacțiunilor uman-nonuman.

Cuvinte-cheie: antroparhie, postumanism, relații de gen, zoomorfism, capitalism, agricultură
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă