Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.4 din 2020  
         
  Articol:   FORME NOMINALE DE ADRESARE ÎN VOCATIV ȘI EXPRIMAREA RELAȚIILOR SOCIALE ÎN ROMÂNĂ, PORTUGHEZĂ ȘI FRANCEZĂ / FORMES NOMINALES D’ADRESSE AU VOCATIF ET L’EXPRESSION DES RELATIONS SOCIALES EN ROUMAIN, PORTUGAIS ET FRANÇAIS.

Autori:  ANDREEA TELETIN, VERONICA MANOLE.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbphilo.2020.4.23

Published Online: 2020-10-30
Published Print: 2020-11-30
pp. 383-400

FULL PDF

Forme nominale de adresare în vocativ și exprimarea relațiilor sociale în română, portugheză și franceză. În această lucrare, analizăm vocativul, cazul gramatical care codifică în discurs interlocutorul căruia i se adresează vorbitorul, în funcție de mai multe criterii: raporturi sociale (simetrice sau asimetrice), relații de familiaritate sau distanță, caracteristici ale comunicării scrise sau orale, utilizări specifice unor regiuni etc).
Analiza sociopragmatică a formelor de adresare în vocativ din romanul Dimineață pierdută de Gabriela Adameșteanu și traducerile în portugheză sau franceză identifică valorile acestor mijloace lingvistice, în funcție de dinamica relațiilor dintre personaje, de statut social, de nivel de educație și de gen.

Cuvinte-cheie: vocativ, forme nominale de adresare, română, portugheză, franceză.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă