Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.4 din 2020  
         
  Articol:   CONTACTE LINGVISTICE ALE LIMBII PORTUGHEZE ÎN EVUL MEDIU TÂRZIU ŞI EFECTELE LOR ASUPRA SISTEMULUI ADRESĂRII / SPRACHKONTAKTE DES PORTUGIESISCHEN IM SPÄTMITTELALTER UND IHRE AUSWIRKUNGEN AUF DAS ANREDESYSTEM.

Autori:  AURELIA MERLAN.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbphilo.2020.4.15

Published Online: 2020-10-30
Published Print: 2020-11-30
pp. 241-260

FULL PDF

Contacte lingvistice ale limbii portugheze în Evul Mediu târziu şi efectele lor asupra sistemului adresării. Către sfârşitul Evului Mediu, îşi fac apariţia, în limba portugheză, diferite sintagme nominale de adresare reverenţioasă (precum Vossa Mercê), care încep să concureze pronumele vos, ducând ulterior la o restructurare a sistemului adresării. În legătura cu aceste sintagme, articolul de faţă încearcă să determine în ce măsură apariţia lor se explică prin contactul lingvistic al portughezei cu spaniola şi cu italiana. În acest scop, articolul informează, în prima parte, despre natura şi intensitatea acestor contacte. În partea a doua, sunt analizate sintagmele nominale de adresare reverenţioasă în trei cronici din sec. al XV-lea, care conţin (unele dintre) cele mai vechi atestări ale acestei noi strategii a adresării.

Cuvinte-cheie: sistemul adresării, adresarea indirectă, sintagme nominale de adresare reverenţioasă, contact lingvistic, portugheza preclasică.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă