Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.4 din 2019  
         
  Articol:   «SCONFINATO È SOLO IL NIENTE». EUL ÎNTRE FRACTURĂ ȘI RECUNOAȘTERE ÎN «VISTA DALLA LUNA» DE CHANDRA LIVIA CANDIANI / «SCONFINATO È SOLO IL NIENTE» LE JE ENTRE FRACTURE ET RECOGNITION DANS VISTA DALLA LUNA DE CHANDRA LIVIA CANDIANI.

Autori:  ILARIA MORETTI.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbphilo.2019.4.18

Published Online: 2019-12-15
Published Print: 2019-12-30
pp. 271-287
VIEW PDF: FULL PDF

«Sconfinato è solo il niente». Eul între fractură și recunoaștere în «Vista dalla luna» de Chandra Livia Candiani. Articolul analizează cel mai recent volum de poezie al Chandrei Livia Candiani, Vista dalla luna, dintr-o perspectivă metabiografică menită să pună în lumină parcursul unui eu liric de la fractură la recunoaștere. Vom încerca să arătăm felul în care poezia devine, pentru Candiani, un important instrument expresiv, capabil să redea demnitatea unui subiect în suferință. Pornind de la interviurile sale și de la cariera deja consacrată de volumul La bambina pugile, vom vedea cum, parcurgând o copilările dificilă, Chandra reușește să creeze un fel de semantică afectivă ce se traduce printr-o căutare a ordinii existențiale, indispensabilă pentru supraviețuirea sa. Această ordine, dată de limbaj, este arma pe care copilul protagonist - «eu» - o opune haosului în mijlocul căruia a crescut.

Cuvinte cheie: copilărie, metabiografie, poezie, limbaj, fractură, recunoaștere, bătălie, părinți, haos.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă