Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.4 din 2019  
         
  Articol:   REFERINȚĂ INTERNĂ ȘI EXTERNĂ ÎN TRADUCERILE ÎN LIMBA ROMÂNĂ ALE UNOR TITLURI ALE ROMANELOR AGATHEI CHRISTIE / INTERNAL AND EXTERNAL REFERENCE IN THE ROMANIAN TRANSLATIONS OF SOME OF AGATHA CHRISTIE’S TITLES.

Autori:  LOREDANA PUNGĂ, DANA PERCEC.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbphilo.2019.4.10

Published Online: 2019-12-15
Published Print: 2019-12-30
pp. 169-184
VIEW PDF: FULL PDF

Referință internă și externă în traducerile în limba română ale unor titluri ale romanelor Agathei Christie. Articolul cuprinde analiza traducerilor în limba română ale titlurilor unor romane polițiste ale Agathei Christie, constituind exemple fascinante de aluzii atât literare, cât și non-literare – culturale și istorice. Analiza ia în considerare, comparativ, legătura dintre titlurile originale și, respectiv, cele traduse și conținutul romanelor, recurgând la două clasificări complementare: cea a tipurilor de referință prezentată de titluri și cea a funcțiilor acestora. Scopul final al investigației este acela de a folosi această comparație pentru a furniza o clasificare a titlurilor traduse, pe baza raportului lor cu titlurile originale.

Cuvinte cheie: aluzie, roman polițist, referință externă, titlu de operă literară, referință internă, intertextualitate, funcția titlului, referința titlului, traducerea titlului.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă