Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.4 din 2016  
         
  Articol:   HOMOEROTISM ȘI CONSTITUIRE A SUBIECTIVITĂȚII ÎN SCRIERILE AUTOBIOGRAFICE ALE LUI ION NEGOIȚESCU, MIHAI RĂDULESCU ȘI PETRE SIRIN / HOMOEROTIK UND SUBJEKTKONSTITUTION IN DEN AUTOBIOGRAFISCHEN SCHRIFTEN VON ION NEGOIȚESCU (1921-1993), MIHAI RĂDULESCU (1919-1959) UND PETRE SIRIN (1926-2003).

Autori:  MARIA IROD.
 
       
         
  Rezumat:  Homoerotism și constituire a subiectivității în scrierile autobiografice ale lui Ion Negoițescu, Mihai Rădulescu și Petre Sirin. Lucrarea discută trei texte autobiografice ale unor autori români homosexuali care s-au format în anii 1930-1940, fiind profund influențați de elitele culturale interbelice, inclusiv de conservatorismul în materie de gen și sexualitate ce domina mentalitatea epocii. Teza articolului este că referințele explicite la propriile sentimente homoerotice prezente în cele trei texte autobiografice au un potențial subversiv semnificativ. Deși adoptă parțial vederi care patologizează homosexualitatea, de exemplu teoria inversiunii congenitale, confesiunile lui Negoițescu, Rădulescu și Sirin se dovedesc progresiste în contextul apariției lor prin faptul că încalcă tabu-ul legat de reprezentarea sexualității în literatura română.

Cuvinte-cheie: autobiografie, România interbelică, România comunistă, identitate, masculinitate, homosexualitate, Ion Negoițescu, Mihai Rădulescu, Petre Sirin, Constantin Noica.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă