Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.4 din 2015  
         
  Articol:   UTOPII SUBTERANE ÎN LITERATURA CLASICĂ / UTOPIES À L’INTÉRIEUR DE LA TERRE À L’ÂGE CLASSIQUE.

Autori:  CORIN BRAGA.
 
       
         
  Rezumat:  Utopii subterane în literatura clasică. În Renaștere, modelul medieval al lui Buridan care vedea Pământul ca o sferă a apelor a fost înlocuit cu modelul globului terestru (“globe terraqué”). Până în secolul al XIX-lea, savanții au considerat că miezul globului este gol. Athanasius Kircher și Johannes Herbinius vedeau Pământul ca pe un organism asemănător unui cașcaval, în care cele patru elemente formează patru sisteme capilare distincte. Edmund Halley și alți gânditori au imaginat Pământul ca o sferă goală, în interiorul căreia se află un glob mai mic. Autorii de utopii din perioada clasică, precum Ludvig Holberg și Giaccomo Casanova, și-au apropriat această viziune pentru a situa în interiorul planetei noastre regate și societăți miraculoase și fantastice, populate cel mai adesea de rase non-umane.

Cuvinte-cheie: Utopie; Călătorii extraordinare; Pământul gol pe dinăuntru; Athanasius Kircher; Simon Tyssot de Patot; Ludvig Holberg; Giaccomo Casanova.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă