Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.4 din 2013  
         
  Articol:   DESPRE RELAŢIA DINTRE SINTAXĂ ŞI DISCURS: ‘DISPOZITIVE’ MICROSINTACTICE ŞI MACROSINTACTICE / SUR LES RELATIONS ENTRE SYNTAXE ET DISCOURS : DISPOSITIFS DE LA RECTION ET DISPOSITIFS MACROSYNTAXIQUES.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Despre relaţia dintre sintaxă şi discurs: ‘dispozitive’ microsintactice şi macrosintactice. Cadrul Aix-en-Provence al descrierilor sintactice ale francezei vorbite a pus în valoare noţiunea de ‘dispositif de la rection’ pentru a explica diferitele feluri în care un element sintactic precum un subiect sau un complement pot fi organizate într-o structură verbală. Spre exemplu, construcţiile clivate şi pseudo-clivate pot fi descrise ca fiind două tipuri distinct de ‘dispozitive.’ Lucrarea de faţă ilustrează faptul potrivit căruia mărcile morfologice care caracterizează forma unor astfel de structuri (precum morfemele c’est [= este] şi que [=care] ale clivatelor, spre exemplu) pot de asemenea servi ca modalitate de ‘stabilizare’ a legăturii dintre secvenţe succesive care nu sunt într-o relaţie de dependenţă. Astfel, sugerăm că ar trebui luate în considerare aceste dispozitive specifice care par a opera la nivel macrosintactic sau discursiv.

Cuvinte cheie: sintaxă, franceza vorbită, relaţie de subordonare, macrosintaxă, clivaj.

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă