Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.4 din 2013  
         
  Articol:   PROBLEME REFERITOARE LA CORESPONDENŢA MORFOLOGIE – SINTAXĂ / QUESTIONS SUR LA CORRESPONDANCE MORPHOLOGIE – SYNTAXE.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Probleme referitoare la corespondenţa morfologie – sintaxă. În analizarea aspectelor lingvistice ce ţin de subordonare în sens larg, sunt numeroşi aceia care au adus argumente cu privire la necesitatea de a disocia fenomenul relaţional (legătura sintactică) de marca morfologică (conjuncţie ş.a). Relaţiile sintactice – fie cele hipotactice, fie cele paratactice – nu sunt neapărat marcate morfologic. Abordăm aici implicaţiile separării sintaxei şi a morfologiei, în special pentru analizarea fenomenelor de corelaţie. Anumite dificultăţi apar când se intenţionează folosirea de corelative (ce prezintă duplicare morfologică) care să coincidă cu o relaţie sintactică.

Cuvinte cheie: subordonare, corelaţie, marcaj morfologic al relaţiilor sintactice.

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă