Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.4 din 2010  
         
  Articol:   IL DE FIGURIS NUMERORUM DI PRISCIANO TRA QUESTIONI DI LINGUA, FATTORI SOCIO-CULTURALI E BISOGNI IDENTITARI / FIGURILE NUMERALE DIN PRISCIANO DIN PERSPECTIVA LIMBAJULUI, FACTORII SOCIO-CULTURALI CARE TREBUIE IDENTIFICAȚI.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Acest articol dorește să evidențieze maniera în care numeralul poate juca un rol special dacă este comparat fie cu îmbinarea Limbă-Cultură, fie cu Limbă-Cunoaștere. Numeralul reprezintă o categorie autonomă următoarei categorii, și anume sistemului de reprezentare fie el lingvistic sau grafic-numeric ( primul fiind constituit din numerale, cel din urmă de semnele grafice numerice). În ceea ce privește Numeralul este posibil să se găsească unul din fundamentele identității naturale, tipic ființei umane deoarece are legătură cu componentele Cunoașterii și cu funcția lor, dar în același timp și unul din fundamentele identității culturale, deoarece sunt atât de diferit dezvoltate în diverse comunități. O complexitate similară poate fi găsită și caracterizează opera De figuris numerorum, tratatul pe scurt scris de Priscian, «primul gramatician vorbitor de limba latină» din Constantinopole (care a trăit între secolele V și VI AD), potrivind cerințele claselor superioare greaco-orientale, având nevoie de un alt tip de educație, care a fost capabil să înmâne recipienților sensul Identității lor lor prin mijloace de ocrotire a Limbii.

Cuvinte cheie: Identitate, Limbă, Cultură, Numeral (și reprezentările sale), Gramatică.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă