Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.4 din 2010  
         
  Articol:   FORMATIONS LATINES EN -OSUS ET FORMATIONS FRANÇAISES EN –EUX / FORMAŢIUNI LATINEŞTI CU TERMINAȚIE ÎN –OSUS ŞI FORMAŢIUNI FRANCEZE CU TERMINAȚIE ÎN –EUX.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Prima parte a acestui articol rezumă principiile adoptate pentru a analiza derivatele latine construite cu sufixe. A doua partea se ocupă cu adjectivele latine terminate în –osus acordând o atenţie specială informaţiei cantitative, pe urmă trăsăturilor morfologice dintr-un punt de vedere sincronic şi în cele din urmă conţinuturilor semantice ale cuvintelor de bază, a substantivelor predispuse de a fi calificate de către adjectivele construite în aşa masură şi însuşi sufixelor. Insistăm pe sistemele evident lexicale de obicei asociate cu sufixul –osus. În cea de-a treia parte, vom aplica aceeaşi formă de examinare sufixelor din franceză terminate în –eux. Concluzia e că sufixul francez –eux este chiar productiv în limbile tehnice şi că aceasta este principala lui specificitate. Conţinuturile semantice ale sufixului latin –osus au dispărut în general în timpul evoluţiei de la latină la franceza modernă.

Cuvinte cheie: lexicologia latină, lexicologia franceză, formarea cuvântului, sufixele –osus şi –eux.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă