Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.4 din 2010  
         
  Articol:   ÉTUDE DES PREPOSITIONS/PREFIXES DANS LE DE ORTHOGRAPHIA DE GIOVANNI ET LES RUDIMENTA GRAMMATICES DE NICCOLO PEROTTI / STUDIUL PREPOZITIILOR/PREFIXELOR ÎN OPERA DE ORTHOGRAPHIA A LUI GIOVANNI TORTELLI ŞI ÎN OPERA RUDIMENTA GRAMMATICES A LUI NICCOLO PEROTTI.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Comparând punctele de vedere în ceea ce privește prepozițiile/prefixele în latină ale lui G. Tortelli și N. Perotti concluzionăm validitatea și complementaritatea diverselor abordări umaniste. Această diferență rezultă dintr-o varietate de proiecte constând în doi școlari care aveau atâtea lucruri în comun (amândoi studiau în Montova, amândoi aparțineau umanismului roman și îl sprijineau pe Valla a cărui operă Elengatia a fost dedicată lui G. Tortelli). Dar pe când N. Perotti, cu gramatica lui latină, a intenționat să realizeze o descriere gramaticală folositoare (și atât de necesară schematic) care era adresată începătorilor în latină, Tortelli, dimpotrivă, pentru a completa munca lui Valla, a propus un studiu comparativ de ortografie și lexicologie adresat elevilor autorizați de latină a cărui scop era să devină notoriu în cuvintele latine provenite din limba greacă solicitate pentru o ambiție enciclopedică.

Cuvinte cheie: umanism latin, lexicografie, gramatica latină, patru sute
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă