Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.4 din 2009  
         
  Articol:   EXISTĂ CONSTRUCŢII REZULTATIVE ÎN LIMBA ROMÂNĂ?.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Există construcţii rezultative în limba română? Diferenţele sistematice între construcţiile rezultative din limbile germanice şi cele romanice au ridicat numeroase probleme, multe dintre acestea constituind şi în momentul actual motiv de dezbateri aprinse în rândul lingviştilor din diverse medii teoretice. Schimbarea punctului de vedere adoptat în mare parte în literatură, centrat pe existenţa/ nonexistenţa rezultativelor AP din limbile germanice, respective din limbile romanice, în lucrarea propusă, susţinem că există rezultative AP în limba română, dar numai în cazul în care sunt construite pe verbe de procesualitate finalizată. Construcţiile rezultative în limba engleză pot fi contruite pe activitate, precum şi pe verbe de procesualitate finalizată, în timp ce limba română permite doar construcţii rezultative pe verbe de procesualitate finalizată.

Cuvinte cheie: construcţii rezultative, EPS, constzrucţii cauzative, verb de activitate, verb de procesualitate finalizată, aspect, o acţiune finalizată.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă