Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.4 din 2009  
         
  Articol:   LES EMPLOIS MODAUX COMME EFFETS DE PERSPECTIVE TEMPORELLE / MODALITATEA CA UN EFECT DE PERSPECTIVĂ TEMPORALĂ.

Autori:  LIGIA STELA FLOREA.
 
       
         
  Rezumat:  Modalitatea ca un efect de perspectivă temporală. Acest articol se ocupă cu utilizări speciale ale timpurilor în limba franceză, ale căror interpretare referenţială în discurs este destul de diferită de sensul lor de bază efectiv. Gramatica limbii franceze numeşte această utilizare modală a timpurilor: imparfait d’imminence manquée, imparfait ludique et hypocoristique, futur d’hypothèse, de rétrospection et d’atténuation, etc. Autorul încearcă să îşi revizuiască aceste întrebări cu ajutorul conceptelor cognitive gramaticale, cu scopul de a determina relaţiile dintre modalitate şi perspectivă.

Cuvinte cheie: timpuri verbale, semnificant efectiv, utilizarea derivată, imagine, perspectivă, transfer mental, realitatea cunoscută vs realitatea necunoscută, modalitatea propoziţională şi ilocuţionară, efectele contextuale.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă