Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.3 din 2021  
         
  Articol:   PREMISE CONSTRUCTIVE DE SENS ȘI LUMI EXPLICATIVE ÎN AFORISMELE LUI LUCIAN BLAGA / PREMISAS CONSTRUCTIVAS DEL SENTIDO Y DE LOS MUNDOS EXPLICATIVOS EN LOS AFORISMOS DE LUCIAN BLAGA.

Autori:  CRISTIAN PAȘCALĂU.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbphilo.2021.3.14

Published Online: 2021-09-20
Published Print: 2021-09-30
pp. 219-234

VIEW PDF

FULL PDF

Premise constructive de sens și lumi explicative în aforismele lui Lucian Blaga. Obiectivul studiului este de a investiga aforismele lui Lucian Blaga, sub raportul evidențierii strategiilor generatoare de sens filosofic sau poetic și, implicit, de lumi explicative. Încadrarea aforismului într-o tipologie textuală, în conformitate cu teoria lui Mircea Borcilă, trebuie să țină seama atât de particularitățile formale ale aforismului, cât și, mult mai important, de elementele care concură la creația de sens. Raportate la teoria universurilor de discurs, elaborată de lingvistul Eugeniu Coșeriu, aforismele blagiene se înscriu, ca finalitate tipologică, în două planuri de sens radical diferite: planul cugetării filosofice, specific logosului apofantic, respectiv planul fanteziei creatoare, specific logosului poetic. Întrucât discutăm de un prototip textual aparte, putem identifica, în cadrul unor aforisme analizate, inclusiv o interferență a universurilor discursive, deci, implicit, a finalităților corespunzătoare acestora și a strategiilor generatoare de sens filosofic sau poetic. În principiu, forma hibridă a acestor aforisme dă seama de caracterul lor sintetic, care ilustrează coagularea a două zone complementare de conștiință auctorială în același plan discursiv, cu indubitabile amprente creative interconectate.

Cuvinte-cheie: limbaj, creativitate lingvistică, univers de discurs, sens filosofic, sens poetic, lumi explicative, metaforă, aforism
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă