Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.3 din 2021  
         
  Articol:   LIMBAJUL DIN JOCURILE ONLINE ȘI JARGONUL JUCĂTORILOR DIN PERSPECTIVĂ SOCIOLINGVISTICĂ. LISTĂ DE ABREVIERI UZUALE / GAMERSPRACHE UND NETZJARGON AUS SOZIOLINGUISTISCHER PERSPEKTIVE. LISTE VON ÜBLICHEN ABKÜRZUNGEN.

Autori:  EMILIA CODARCEA.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbphilo.2021.3.12

Published Online: 2021-09-20
Published Print: 2021-09-30
pp. 179-200

VIEW PDF

FULL PDF

Limbajul din jocurile online și jargonul jucătorilor din perspectivă sociolingvistică. Listă de abrevieri uzuale. Dezvoltarea tehnologică a platformelor de comunicare online și a programelor eletronice joacă un rol important în dinamica evoluției limbii și influențează corectitudinea și complexitatea comunicării scrise și orale. Jocurile de calculator și jargonul jucătorilor, folosite în special de adolescenți și tineri, influențează vocabularul ales, formulările, structura propoziției, stilul folosit în diferite situații și forme de comunicare. Prezenta lucrare descrie caracteristicile jocurilor de calculator și jargonul online din perspectivă sociolingvistică și problematizează influența acestora asupra îngrijirii și evoluției limbii – de exemplu, aspecte precum tendința spre economia exprimării, folosirea anglicismelor și americanismelor, abrevierilor, pictogramelor, structurilor eliptice, lexicale și gramaticale, a ortografiei, ilustrate în secţiunea practică printr-o listă a celor mai frecvente abrevieri și expresii. Scopul lucrării este de a oferi o privire critică asupra dinamicii limbii, a impactului pozitiv și negativ al noilor curente lingvistice, precum și considerații asupra modului în care evoluția și cultura limbii pot fi îmbinate armonios, din punct de vedere didactic și lingvistic, în cercetarea, predarea și învățarea limbii germane.

Cuvinte-cheie: dinamica limbii, jocuri de calculator, jargon, sociolingvistică, comunicarea online, anglicisme, tineret
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă