Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.3 din 2021  
         
  Articol:   MOTIVUL TRECERII FRONTIERELOR ÎN AUTOBIOGRAFIILE GERMANE DIN CARPAȚI / DAS MOTIV DER GRENZÜBERSCHREITUNG IN KARPATENDEUTSCHEN AUTOBIOGRAFIEN.

Autori:  DIANA BALOGÁČOVÁ.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbphilo.2021.3.09

Published Online: 2021-09-20
Published Print: 2021-09-30
pp. 131-144

VIEW PDF

FULL PDF

Motivul trecerii frontierelor în autobiografiile germane din Carpați. Memoriile lui Josef Derx sunt de fapt o autobiografie a unui soldat din Wehrmacht care devine bancher după război. Fără mitologie și referințe biblice, dar adesea cu o nuanță umoristico-parodistică, narațiunea se concentrează pe detaliile spațiale și temporale ale poveștii de viață a lui Derx. În descrierea vieții de zi cu zi într-un lagăr de prizonieri și a evadării din el, transformarea eului amintit în eul rememorator poate fi observată textual și stilistic prin intermediul schimbărilor de tempo și al figurilor retorice. Ein Paradies verloren aber wir leben (Un paradis pierdut, dar trăim), de Elisabeth Metzl, spune povestea unei tinere care trebuie să fugă din Bratislava în Austria în închisoarea ei ambulantă înainte de război, fără să știe că își va părăsi patria pentru totdeauna. Căutarea fiilor ei pierduți devine o odisee personală.

Cuvinte-cheie: autobiografie, eul amintit, eul rememorator, odisee personală
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă