Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.3 din 2021  
         
  Articol:   PĂSTRAREA IDENTITĂŢII ŞI LIMBII GERMANE ȊN ROMÂNIA MARE. ASOCIAŢII CULTURALE / BEWAHREN DER DEUTSCHEN IDENTITȀT UND SPRACHE IN GROßRUMȀNIEN. DAS VEREINSLEBEN.

Autori:  IULIA ELENA ZUP.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbphilo.2021.3.06

Published Online: 2021-09-20
Published Print: 2021-09-30
pp. 87-105

VIEW PDF

FULL PDF

Păstrarea identităţii şi limbii germane ȋn România Mare. Asociaţii culturale. Prezenta lucrare își propune să trateze câteva aspecte socio-culturale ale asociațiilor economice, de timp liber și profesionale ale minorității germane ce trăia în România Mare în timpul Republicii de la Weimar (1918-1933), pe fundalul transformărilor socio-politice și al dezvoltării societății românești moderne. Cu toate că și înainte de 1918 existau asociații ale germanilor în teritoriile din care s-a constituit România Mare, perioada interbelică a reprezentat o perioadă înfloritoare pentru înființarea de noi societăți sau intensificarea activității celor deja existente. Analiza este realizată din mai multe perspective: a regiunii în care trăia minoritatea germană (Transilvania, Banat, Bucovina, Vechiul Regat și Basarabia), tipul de asociație, obiectivele, publicațiile și activitățile desfășurate. Înființarea a numeroase asociații în timpul Republicii de la Weimar și activitatea lor intensă relevă pe de o parte strădaniile minorității germane să promoveze limba și identitatea germană, și pe de altă parte libertatea de care se bucura aceasta – cu alte cuvinte, o politică culturală relativ liberală a României Mari. Fenomenul de asociere a reprezentat o parte integrală a dezvoltării unui câmp socio-cultural care a conferit germanilor un loc aparte în istoria culturală a României.

Cuvinte-cheie: asociații, germanii din România, România Mare, Republica de la Weimar, limbă și identitate germane
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă