Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.3 din 2021  
         
  Articol:   IMAGINAR ȘI CUNOȘTINȚE DESPRE POPOARELE ÎNVECINATE ÎN LITERATURA DE EXPRESIE GERMANĂ DIN ROMÂNIA DUPĂ PRIMUL RĂZBOI MONDIAL / IMAGINATION UND WISSEN ÜBER DIE NACHBARVÖLKER IN DER RUMÄNIENDEUTSCHEN LITERATUR NACH DEM ERSTEN WELTKRIEG.

Autori:  ANDRÁS F. BALOGH.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbphilo.2021.3.02

Published Online: 2021-09-20
Published Print: 2021-09-30
pp. 35-48

VIEW PDF

FULL PDF

Imaginar și cunoștințe despre popoarele învecinate în literatura de expresie germană din România după Primul Război Mondial. Punctul de plecare al lucrării constă în adaptarea ideilor formulate de turnura culturală, conform căreia cultura este produsul unui proces dinamic. După Primul Război Mondial, un nou câmp cultural se formează într-un proces foarte rapid. Este şi cazul microsocietăţii germane din Transilvania și Banat, care este influențată de revistele și cotidienele timpului (Klingsor, Siebenbürgisch-Deutsches Tageblatt, Temeswarer Zeitung), de discursul ecleziastic și de politicienii sași și șvabi. Literatura prezintă în perioada abordată o viață foarte intensă; apar mai multe texte care tratează problemele timpului ori descriu un trecut glorios. Autorii cei mai cunoscuţi (Adam Müller Guttenbrunn, Karl von Möller, Adolf Meschendörfer, Heinrich Zillich) se află în punctul de focalizare a vieții publice. Studiile de caz sunt luate din literatura din Transilvania. În general, se poate afirma că imaginea românilor este pozitivă, a maghiarilor apare cu uşoare tente negative, iar evreii sunt rareori reprezentaţi.

Cuvinte-cheie: imagologie, români, maghiari, evrei
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă