Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.3 din 2019  
         
  Articol:   GENUL AȘA-NUMIT INCLUZIV. SCURTĂ ISTORIE A UNUI MIT / THE ITALIAN SO-CALLED INCLUSIVE GENDER. A SHORT HISTORY OF A MYTH.

Autori:  FRANCESCA DRAGOTTO.
 
       
         
  Rezumat:  Genul așa-numit incluziv. Scurtă istorie a unui mit. Scopul acestui articol este să prezinte în linii generale istoria așa-numitului gen incluziv. Această practică se referă atât la reprezentarea lingvistică, cât și la interpretarea semiotică și este foarte frecventă în contextele comunicaționale caracterizate de prezența indivizilor de ambele sexe. Absența reacțiilor critice din partea vorbitorilor italieni contemporani față de o astfel de modalitate arhaică de uz al genului lingvistic, precum și senzația de neplăcere instinctivă exprimată de vorbitori – indiferent de sex – afișată adesea la adresa celor ce încearcă să explice implicațiile unei referințe incluzive reprezintă o confirmare clară a existenței unei cauze extralingvistice, ceva care amintește de structura tipică a unui Mit binecunoscut, dar niciodată explicitat. De aceea ar fi util să investigăm originea nevăzută a acestei categorii și dezvoltarea ei de-a lungul istoriei lingvistice atât a diasistemului latin, cât și a celui italian.

Cuvinte-cheie: genul incluziv, genul gramatical în limba italiană, prejudecată lingvistică.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă