Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.3 din 2019  
         
  Articol:   CUVINTE PĂDUREŢE: VIRAJUL INTELECTUAL ȘI POETIC AL LUI FONDANE / MOTS SAUVAGES: LE DÉTOUR INTELLECTUEL ET POÉTOLOGIQUE DE FONDANE.

Autori:  GIOVANNI ROTIROTI.
 
       
         
  Rezumat:  Cuvinte pădureţe: Virajul intelectual și poetic al lui Fondane. Acest articol explorează momentul de cotitură intelectuală și poetică al lui Fondane ce transpare din Cuvinte pădureţe, introducerea care însoțește volumul de poeme ale lui Fondane, Privelişti. Punând Cuvintele pădureţe ale lui Fondane în strânsă legătură cu creația lui Paul Celan din Meridianul, acest studiu urmărește să dezvăluie, printr-o analiză comparativă a celor două texte, interconexiunea strânsă care există, în cadrul poetic, între cei doi poeți ai Moldovei și Bucovinei, două regiuni istorice din România, devastate de oroarea celor două războaie mondiale. În plus, se examinează senzațiile de urât și profundă melancolie, pe care Fondane și Celan le împărtășesc prin modul lor specific de a crea poezie.

Cuvinte-cheie: Fondane, Fundoianu, literatură română, Celan, literatură comparată, Holocaust, poezie, literatura exilului.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă