Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.3 din 2015  
         
  Articol:   ESTE SINTAXA DETERMINATĂ DE SENS ? O CORELAȚIE STATISTICĂ ÎNTRE PREDISPUNERE PREDICATIVĂ ȘI GRADARE CA INDICE POSIBIL / LA SYNTAXE EST-ELLE DÉTERMINEE PAR LE SENS ? UNE CORRÉLATION STATISTIQUE ENTRE PRÉDISPOSITION PRÉDICATIVE ET GRADATION COMME INDICE POSSIBLE.

Autori:  DANIEL HENKEL.
 
       
         
  Rezumat:  Este sintaxa determinată de sens? O corelaţie statistică între predispunere predicativă şi gradare ca indice posibil. În două corpusuri în engleză şi în franceză de ±10 000 de cuvinte s-a observat că ocurenţele adjectivelor nominale (epitete) erau de patru ori mai numeroase decât ocurenţele predicative şi că procentul de gradare era mai ridicat printre cele din urmă (25-30 % vs 10 %). În două corpusuri etichetate de aproximativ 5 milioane de cuvinte, expresiile raţionale (regex) au servit la inventarierea ocurenţelor a 250 de adjective frecvente. Testul Spearman a indicat o corelaţie semnificativă între predisupnerea predicatelor şi frecvenţa mărcilor de gradare. Reprezentarea grafică a unor familii semantice arată că acestea cunosc aceeaşi predispunere sintactică.

Cuvinte cheie: adjectiv, engleză, franceză, corpus, studiu contrastiv
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă