Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.3 din 2015  
         
  Articol:   NOŢIUNEA DE ARIE ŞI FUNCŢIONAREA SISTEMULUI ARTICOLULUI / LA NOTION D’AIRE ET LE FONCTIONNEMENT DU SYSTÈME DE L’ARTICLE.

Autori:  RENÉE TREMBLAY.
 
       
         
  Rezumat:  Noţiunea de arie şi funcţionarea sistemului articolului. Gustave Guillaume a propus o teorie a limbajului care permite clasarea limbilor în trei grupe în funcţie de spaţiul sau aria atribuită cuvântului în tranziţia sa dinspre limbă spre discurs. Încercăm să înţelegem mai bine importanţa pe care Guillaume a acordat-o noţiunii de arie comparând articolul din franceză cu clasificatorii din bantu. Sistemul articolului este întrebuinţat în tranziţia numelui-substantiv din limbă în discurs. În întrebuinţarea articolului intervin două mişcări. Prima este orizontală (U1→1S2→U2), a doua este verticală (intercepţie a primei mişcări). Ne va interesa construcţia ariei în care funcţionează sistemul articolului.

Cuvinte cheie : arie, articol francez, clasificator bantu, cuvânt, limbă / discurs
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă