Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.3 din 2011  
         
  Articol:   PERFECTUL COMPUS ÎN DISCURSUL SPORTIV: CONSIDERAŢII ENUNŢIATIVE ŞI PSIHOLINGVISTICE / LE PASSE COMPOSE DANS LE DISCOURS SPORTIF : REMARQUES ENONCIATIVES ET CONSIDERATIONS PSYCHOLINGUISTIQUES .

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  

Perfectul compus în discursul sportiv: consideraţii enunţiative şi psiholingvistice. Semantica temporală este adeseori analizată dintr-o perspectivă referenţială, dar timpurile verbale reflectă poziţia emiţătorului: contextul şi caracterul său psiholingvistic sunt importante în măsura în care evaluează relaţia dintre emiţătorul şi receptorul mesajului. Această analiză a elementelor interactive din cadrul articolelor sportive din presa franceză reflectă în special gradul de implicare a vorbitorului ce foloseşte timpul passé compose şi reliefează nu doar modul de raportare al individului la experienţele personale, ci şi perceperea timpului. Mai mult, conceptul de tensiune al lui Weinrich este reinterpretat în sensul eficacităţii comunicative.

Cuvinte cheie: passé composé, psiholingvistica, enunţare, context, sport, franceză.

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă