Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.3 din 2009  
         
  Articol:   ÉTUDE DIACHRONIQUE ET PSYCHOSYSTÉMATIQUE DES DÉMONSTRATIFS ET DE LA REPRÉSENTATION SPATIALE EN ITALIEN ET DANS LES LANGUES ROMANES / STUDIU DIACRONIC ŞI PSIHOSISTEMATIC AL PRONUMELOR DEMONSTRATIVE ŞI AL REPREZENTĂRII SPAŢIALE ÎN ITALIANĂ ŞI ÎN LIMBILE ROMANICE.

Autori:  VIRGINIE SAUVA.
 
       
         
  Rezumat:  Scopul principal al acestui articol este identificarea evoluţiei pronumelor demonstrative prin compararea limbii italiene cu alte limbi romanice în decursul evoluţiei lor istorice- cu alte cuvinte, identificarea şi descrierea originii şi evoluţia pronumelor demonstrative în diferite sisteme de limbi. Acest prim pas al studiului a dus la apariţia unor noi întrebări la care se va răspunde folosindu-se o metodă psihosistematică. Rezultatul a fost identificarea pronumelor demonstrative ca reprezentare generală a spaţiului, în toate limbile unde există un astfel de sistem. Acest aspect nu are corespondent în alte sisteme deşi poate prezenta anumite asemănări în alte limbi romanice. Aceste elemente au dus la concluzia că ceea ce e negociabil în spatele operaţiei lingvistice este de fapt reprezentarea unei persoane într-o anumită cultură.

Cuvinte cheie: pronume demonstrative, reprezentare spaţială, italiană, română, limbi romanice, evoluţie.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă