Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.3 din 2009  
         
  Articol:   LA CONSTITUTION DES PRONOMS PERSONNELS SUJETS DU LATIN AUX LANGUES ROMANES: L’EXEMPLE DU FRANÇAIS, DE L’ITALIEN ET DE QUELQUES DIALECTES DU NORD DE L’ITALIE (RÉGION D’EMILIE) / FORMAREA SUBIECTELOR PRONUME-PERSONALE DIN LATINĂ ÎN LIMBILE ROMANICE: EXEMPLE DIN FRANCEZĂ, ITALIANĂ ŞI ANUMITE DIALECTE DIN NORDUL ITALIEI (REGIUNEA EMILIA ROMAGNA).

Autori:  LOUIS BEGIONI.
 
       
         
  Rezumat:  Articolul este o prezentare a pronumelui personal din latină care joacă rolul de subiect în limbile romanice, în comparaţie cu situaţiile din franceză, italiană şi dialecte din estul regiunii Emilia Romagna. Analiza va fi făcută din punct de vedere diacronic, sincronic şi comparativ, făcând referire la teoria limbilor psihomecanice a lui Gustave Guillaume. Vom încerca să evidenţiem mecanismele semantice ale ante-poziţionării morfologice. Cazul dialectelor din regiunea Emilia Romagna este caracteristic procesului semantic- actualizarea morfologică a verbelor.

Cuvinte cheie: dialecte din Emilia Romagna, franceză, italiană, teoria limbii, pronume personale.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă