Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2020  
         
  Articol:   LEXICUL PLATFORMELOR INTERNET DE DEMOCRAŢIE PARTICIPATIVĂ ŞI ROLUL LUI ÎN PREFORMATAREA DOXEI * LES MOTS DE LA DEMOCRATIE PARTICIPATIVE EN LIGNE : LE PREFORMATAGE DE LA DOXA A TRAVERS LES OUTILS DE LA CIVIC TECH.

Autori:  ANA-MARIA COZMA, OLGA GALATANU.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbphilo.2020.2.07
Published Online: 2020-05-10
Published Print: 2020-06-29
pp. 91-114
FULL PDF

Lexicul platformelor internet de democraţie participativă şi rolul lui în preformatarea doxei. Acest studiu abordează platforma internet folosită în cadrul consultărilor numite „États généraux de la bioéthique” care s-au desfăşurat în Franţa în 2018. Studiul se focalisează pe cuvintele cu ajutorul cărora a fost configurat website-ul şi urmăreşte să arate în ce mod platformele de democraţie participativă contribuie la a modela reprezentările cetăţenilor despre democraţie. Într-o primă etapă, va fi discutată responsabilitatea enunţiativă care le revine celor trei instanţe implicate în organizarea consultărilor: guvernul, consiliul de bioetică francez CCNE şi firma franceză Cap Collectif. Într-o a doua etapă, cu ajutorul unei teorii semantice, Semantica Posibilelor Argumentative, vom descrie reprezentarea democraţiei creată implicit prin intermediul platformei şi o vom compara cu potenţialul de semnificaţie al cuvântului „democraţie”. Astfel, o serie de concluzii vor putea fi trase cu privire la aspectele democraţiei pe care platforma le privilegiază, la nepotrivirea cuvintelor folosite de către CCNE şi Cap Collectif, şi la consecinţele pe care le are parametrarea semantică a consultărilor online.

Cuvinte-cheie : democraţie participativă, tehonologie civică, États généraux de la bioéthique, Cap Collectif, Semantica Posibilelor Argumentative.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă