Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2020  
         
  Articol:   CONCORDANŢE ETIMOLOGICE ŞI LEXICO-SEMANTICE ÎNTRE FRANCEZA REGIONALĂ ŞI LIMBA ROMÂNĂ * CONCORDANCES ÉTYMOLOGIQUES ET LEXICO-SÉMANTIQUES ENTRE LE FRANÇAIS RÉGIONAL ET LE ROUMAIN.

Autori:  ADRIAN CHIRCU.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbphilo.2020.2.02
Published Online: 2020-05-10
Published Print: 2020-06-29
pp. 29-40
FULL PDF

Concordanţe etimologice şi lexico-semantice între franceza regională şi limba română. În studiul nostru, ne propunem să discutăm pe marginea unor corespondenţe lexico-semantice între franceza regională şi limba română, care se explică prin moştenirea fondului lexical latin. În vederea realizării unei analize obiective, am consultat un amplu dicţionar de regionalisme franceze şi am selectat un număr de termeni, ale căror semnificaţii au fost ulterior puse în relaţie cu anumite sensuri ale cuvintelor omologe din limba română. De asemenea, ne-am raportat în permanenţă la etimoanele lor latineşti şi la semnificaţia acestora. Am avut în vedere şi unele aspecte privitoare la formarea cuvintelor în latină şi dezvoltările ulterioare care au avut loc. În urma comparării acestor unităţi lexicale, am constatat că avem a face fără îndoială cu un conservatorism al francezei regionale şi al românei faţă de latină, atât din punct de vedere semantic, cât şi structural.

Cuvinte-cheie: limba latină, limba franceză (regională), limba română, concordanţă, dicţionar, etimologie, semnificaţie, lexic.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă