Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2019  
         
  Articol:   DE LA LECTURA CLASICA LA LECTURA LA DISTANȚA A CELOR 100 DE ROMANE ROMANEȘTI DIN PERIOADA 1850-1920 / FROM CLOSE TO DISTANT READING OF 100 ROMANIAN NOVELS FROM 1850 TO 1920.

Autori:  LUIZA MARINESCU.
 
       
         
  Rezumat:  
De la lectura clasică la lectura la distanță a celor 100 de romane românești din perioada 1850-1920. Printre personalitățile academice din România, Solomon Marcus (1 martie 1925, Bacău – 17 martie 2016, București) a fost probabil singurul care a combinat în mod inspirat lingvistica și matematica, fiind cunoscut în mediul filologic românesc în special pentru Lingvistica matematică/ Mathematical Linguistic, (titlu tradus), Modele matematice în lingvistică/ Mathematical Models in Linguistics, (titlu tradus) 1963, 1966 și Poetica matematică / Mathematical Poetics, (titlu tradus) în 1970 și în domeniul științific internațional pentru numeroase traduceri, lucrări publicate la edituri de prestigiu din Paris, New York și Bologna.Bazat pe conceptul de lectură la distanță (adică utilizarea umanioarelor digitale în analizarea unei vaste colecții de texte literare), lucrarea De la lectura clasică și la lectură la distanță a romanului românesc din perioada 1850-1920 oferă o sinteză istorică asupra textelor incluse în colecția multi-lingvistică de romane din literatură europeană (ELTeC), care permite testarea metodelor și compararea rezultatelor în cadrul tradițiilor naționale și luarea în considerare a consecințelor unor astfel de resurse și metode de regândire a conceptelor fundamentale în istoria literară. Lucrarea urmează ideile principale referitoare la consecințele unui domeniu de cercetare absent în studiile universitare românești, umaniste digitale: Lectură strânsă și îndepărtată în domeniul științelor digitale: cazul literaturii românești din anii 1850 până în 1920; Istoria literaturii române și modalități de cunoaștere transnațională prin lectura la distanță: 100 de romane românești din perioada 1850-1920; Redefinirea transnațională a perioadelor din istoria națională printr-o specie literară: romanul; Problema „traducerii/ exportului“ istoriilor literare naționale.

Cuvinte cheie: Istorie literară românească, istorie literară europeană, lingvistică matematică, umanioare digitale, Solomon Marcus, Franco Moretti, lectură la distanță, lectură clasică.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă