Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2012  
         
  Articol:   UN CAZ DE RĂSTĂLMĂCIRE: CARACOSTEA CITINDU-ŞI PRECURSORII / A CASE OF MISREADING: CARACOSTEA READING HIS PREDECESSORS.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Un caz de răstălmăcire: Caracostea citindu-şi precursorii. Cartea lui Dumitru Carcostea, Aspectul psihologic al războiului, se leagă de perioada de început a activităţii sale, fiind rezultatul scurtului său popas, în calitate de profesor, la Şcoala Superioară de Război, între 1919-1922. Din lectura eronată - „misreading” - a precursorului său, Marcu Câmpeanu, a rezultat o carte îndrăzneaţă, inovatoare în ceea ce priveşte metodologia şi sursele de abordare a unui domeniu de cercetare încă nou în acei ani. Atitudinea faţă de cartea precursorului pare excesiv de critică, căci cartea de psihologie militară a lui Marcu Câmpeanu a fost tradusă în multe limbi. Dar nici Gustave Le Bon, a cărui idei despre psihologia mulţimii constituie baza teoretică a cărţii lui M. Câmpeanu, nu este ocolit obiecţiile lui Caracostea.

Cuvinte cheie: Dumitru Caracostea, răstălmăcire, precursor, Le Bon, Marcu Câmpeanu psihologie militară, Primul Război Mondial, soldaţi. 

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă