Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2012  
         
  Articol:   PROLEGOMENE PENTRU O CRONOLOGIE TRANSDISCIPLINARĂ A AVANGARDELOR LITERARE ROMÂNEŞTI / PROLÉGOMÈNES POUR UNE CHRONOLOGIE TRANSDISCIPLINAIRE DES AVANT-GARDES LITTÉRAIRES ROUMAINES.

Autori:  ANA-MARIA STAN.
 
       
         
  Rezumat:  Prolegomene pentru o cronologie transdisciplinară a avangardelor literare româneşti. Articolul investighează maniera în care avangarda românească a fost prezentată, difuzată şi analizată cu ajutorul unor instrumente de cercetare de tip cronologic, atât în spaţiul românesc, cât şi în străinătate. Deşi această mişcare face parte dintr-un fenomen cultural, artistic şi socio-politic mult mai larg, care a modelat în profunzime mentalităţile secolului al XX-lea, implicaţiile sale variate şi diferitele ei forme de manifestare rămân încă insuficient prezentate publicului. Ca urmare, acest studiu teoretic încearcă să demonstreze nevoia de a combina abordările istorice şi cele estetice şi pledează în favoarea realizării unei cronologii interdisciplinare a avangardei literare româneşti - o unealtă necesară, capabilă să ofere noi perspective asupra rolului şi locului acesteia în societate.

Cuvinte cheie : istorie şi literatură ; avangardă; cronologii şi/sau dicţionare; metodologie; interdisciplinaritate 

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă