Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2012  
         
  Articol:   MAL D’OMBRE: O INTERPRETARE SUPRAREALISTĂ A FILMULUI GOTIC MALOMBRA / MAL D’OMBRE: A SURREALIST INTERPRETATION OF THE GOTHIC FILM MALOMBRA.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Mal d’ombre: o interpretare suprarealistă a filmului gotic Malombra. Lucrarea analizează un text redactat în 1947 în limba franceză de către grupul suprarealist român (Gherasim Luca, Gellu Naum, Paul Păun, Virgil Teodorescu, Trost), intitulat Eloge de Malombra – Cerne de l’amour absolu. Textul a fost inspirat din filmul Malombra de Mario Soldati, produs în 1942. Deşi filmul propriu-zis nu a fost conceput ca o operă suprarealistă, pot fi identificate câteva elemente conexe care sunt prezente şi în mitologia suprarealistă. Lucrarea identifică elemente ale naraţiunii şi câteva motive specifice pentru care acest film ar fi putut să fie important pentru autorii români, interpretarea fiind făcută în contextul concepţiei lui André Breton despre literatura gotică.

Cuvinte cheie: castel, fantastic, Antonio Fogazzaro, gotic, involuntaritate, Malombra, Mario Soldati, suprarealism 

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă