Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2010  
         
  Articol:   KNUT HAMSUN OG MODERNISMEN / KNUT HAMSUN ŞI MODERNISMUL.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Scopul acestui articol este de a face o prezentare a concluziilor la care am ajuns în urma unei cercetări pe tema: Autorul norvegian Knut Hamsun-primul romancier modern din Norvegia. Un rol important în aceaată lucrare îl are noul tip de literatură pe care Hamsun l-a teoretizat în articolul său programatic „Viaţa Subconştientului”. Studiul a impus şi o abordare practică, o analiză a celor mai importante romane ale sale. Am decis să realizez o analiză cât mai detaliată a romanului „Foamea”, cea mai importantă realizare a autorului. Particularităţile moderne precum singurătatea, înstrăinarea, revolta împotriva societatăţii şi a divinităţii ilustrează cel mai bine perceperea lui Knut Hamsun ca fiind primul romancier modern din Norvegia. Analiza filmului care a fost realizat după modelul romanului îl prezintă dintr-o nouă perspectivă. Pentru a contribui la cercetarea interesantă a universului lui Hamsun, am ales să analizez romanul Pan, o altă operă captivantă. Conflictul principal al romanului, cel dintre natură şi cultură, a fost descris cu multă minuţiozitate. Partea cea mai comprimată a lucrării mele a fost o analiză comparativă între două opere distincte, pe de o parte, romane moderne, pe de altă parte, opere ale aceluiaşi autor. Aceasta suprinde punctele comune dintre romanele „Foamea” şi „Pan” până la un anumit nivel al analizei. Concluzia acestei lucrări reprezintă o reiterare a ceea ce a însemnat modernitatea pentru universul hamsunian, alături de speranţa sinceră că o lectură atentă le va fi utilă celor interesaţi de stilul înşelător al lui Knut Hamsun. Acest articol a fost prezentat la Conferinţa Hamsun din 2009 în cadrul unui atelier organizat pentru tinerii cercetători.

Cuvinte cheie: modernist, modernitate, modern, solitudinea, inconştienţă, înstrăinare, natură, cultură, industrializare.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă