Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.1 din 2023  
         
  Articol:   NOI CONSTRUCȚII ALE IMAGINARULUI IDENTITAR – STUDIU DE CAZ / NUOVE COSTRUZIONI DELL’IMMAGINARIO IDENTITARIO – STUDIO DI CASO.

Autori:  NICOLETA NEȘU.
 
       
         
  Rezumat:  DOI: 10.24193/subbphilo.2023.1.14

Article history: Received 27 December 2022; Revised 30 January 2023; Accepted 28 February 2023; Available online 27 March 2023; Available print 31 March 2023
pp. 249-266

VIEW PDF

FULL PDF

Rezumat: Noi construcții ale imaginarului identitar – studiu de caz. Punctul de plecare al cercetării de față îl constituie, în principal, experiența de lucru cu tineri studenți de origine română care se află în situația de a locui, trăi și studia în afara granițelor românești, modul lor de a se autopercepe la nivel identitar și posibilele caracteristici ale imaginarului lor identitar. Aspectul teoretic al acestei cercetări este unul extrem de generos și l-aș divide într-o parte generală, având în centru teoria migrației, a limbii etnice/heritage language și a noilor tipologii identitare rezultate în urma unui necesar proces de re-evaluare datorat modificărilor situației politice și sociale la nivel mondial și o parte structurată pe coordonate ale imaginarului – colectiv și personal. Aspectul practic are la bază, pe de-o parte, răspunsurile acestor studenți la niște chestionare administrate lor în ultimii șapte ani și, pe de altă parte, o serie de compoziții scrise ale studenților sub forma unor „scrisori deschise către România”, redactate de către ei în cadrul cursului de limba română cu ocazia Zilei Naționale a României, în ultimii trei ani. Voi analiza atât răspunsurile la chestionare, cât și mesajele transmise prin aceste scrisori din perspectiva teoriei care face obiectul primei părți a cercetării noastre, cu finalitatea explicită de a extrage o serie de caracteristici structurante.

Cuvinte-cheie: migrație, limbă etnică, heritage language, imaginar identitar, percepție identitară, tipologie identitară, imaginar lingvistic
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă