Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.1 din 2023  
         
  Articol:   IMAGINARUL COLECTIV AL ROMGLEZEI ÎN SPAȚIUL DIGITAL ȘI ÎN INTERACȚIUNILE FAȚĂ ÎN FAȚĂ / THE COLLECTIVE IMAGINARY OF ROMGLISH IN CYBERSPACE AND FACE-TO-FACE INTERACTIONS.

Autori:  ANAMARIA RADU, ALEXANDRA COTOC.
 
       
         
  Rezumat:  DOI: 10.24193/subbphilo.2023.1.12

Article history: Received 29 December 2022; Revised 8 February 2023; Accepted 27 February 2023; Available online 27 March 2023; Available print 31 March 2023
pp. 211-232

VIEW PDF

FULL PDF

Rezumat: Imaginarul colectiv al romglezei în spațiul digital și în interacțiunile față în față. Activitatea utilizatorilor români în spațiile digitale prezintă de multe ori un cod dinamic conținând romgleza (combinația dintre elemente de română și engleză), care reverberează și în discursurile offline și are un efect de bumerang între interacțiunea offline și cea online. Prin intermediul unui chestionar, această lucrare investighează imaginarul colectiv românesc care se reflectă în datele lingvistice. Întrucât limba română constituie o matrice în care engleza și globish (o versiune pragmatică simplificată a limbii engleze) sunt încorporate și devin parte a unui nou cod dinamic, menit să fie modificat la toate nivelurile (lexical, morfologic și sintactic), percepția vorbitorilor native de română asupra romglezei reprezintă o dimensiune importantă. Ca atare, această lucrare va analiza percepția nativilor cu privire la utilizarea romglezei în spațiul cibernetic și în interacțiunile față în față: utilizarea codului creat, preferințele și mecanismele de selecție a unor structuri, frecvența code-switching-ului și a code-mixing-ului atât în contexte formale, cât și informale, precum și gradul de universalitate al codului utilizat. Rezultatele vor oferi nu doar o perspectivă asupra aspectelor ce țin de romgleză, ci și asupra proceselor cognitive implicate și a motivelor care declanșează aceste procese de selecție.

Cuvinte-cheie: imaginar colectiv, romgleză, globish, procese cognitive, interacțiuni online și offline
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă